zaterdag 4 september 2010

Dat de regeringsonderhandelingen op helemaal niks gingen uitdraaien, heb ik hieronder al gezegd. En nu is het dus zover. We zouden nu kunnen zeggen: "In Nederland hebben ze toch ook nog geen regering?", maar de redenen van het mislukken zijn zo radicaal anders. In België zit je nog steeds met een Franstalige elite die het maar niet begrijpen. Misschien begrijpen ze het wel, maar ja, tegen al die werkloze Walen (sommige familes trekken al drie generaties lang hun subsistentie geheel gratis van de staat) gaan uitleggen dat ze vanaf nu niet meer automatisch uit de ruif van de staat gaan kunnen heten, dat brengt de PS van Di Rupo natuurlijk bitter weinig stemmen op. Het is gewoon totaal van de pot gerukt dat er in de 21ste eeuw er nog politici zijn die niet voor responsabilisering zijn. Potje breken en het betalen met het geld van de andere kant van het land is vele bruggen te ver. Wie dat niet begrijpt, die is het feitelijk niet waard om ook maar over eender welke regering te onderhandelen.

Ik heb niet voor de N-VA gestemd, maar als Bart de Wever zegt dat we niet gaan betalen voor extra bevoegdheden heeft hij overschot van gelijk. De tijd van bekonkelende en zich dood compromitterende politici is voorbij. Het geld is op en het zal niet meer terugkomen. De wereld is veranderd en er liggen nergens meer gouden bergen op ons te wachten. En in tegenstelling tot wat ze in België denken maakt het compromis à la Belge geen onvergankelijk deel van de democratie.

Ofwel totale responsabilisering ofwel splitsen die boel. En dat het vooruitgaat, alstublieft. Er is al genoeg geduld en inkt aan verspild.

5 opmerkingen:

O. L. Muñoz Cremers zei

België heeft de kans en het potentieel om de Europese avant-garde te zijn. Dat betekent zichzelf opheffen. Italië, Spanje en Verenigd Koninkrijk zouden snel moeten volgen. Die hele laag van de natiestaat is overbodig geworden en moet verdwijnen. Saneert ongeveer in een klap de economie. ;)

Verder verbaas ik me over de Mickey Mouse problemen waarmee men zich bezighoudt, het mag allemaal met iets bredere blik, iets verder vooruit.

Manic Inventor zei

Jij verwoordt zoals gewoonlijk iets beter wat ik wilde zeggen :-)

Even serieus: dat er in België nog steeds geld en tijd kruipt in zogenaamde 'institutionele' kwesties, is gewoon niet meer van deze tijd. Weg met dat hulpeloos geharrewar. Wat de toekomst biedt weet niemand, maar het kan absoluut niet erger zijn dan wat we nu zoawel in België als Nederland meemaken.

Daarvoor hebben we een ander soort politicus nodig. Dat die er komt, dat zou de echte revolutie zijn.

Manic Inventor zei

En en plus: wat we nu meemaken getuigt zo erg van een 19e-eeuwse mentaliteit dat het gewoon schrijnend wordt.

Wie het nu nog over 'het volk' of 'de immigrant' heeft zit nog met categorieën in zijn hoofd die daar allang evolutionair uitgegroeid zouden moeten zijn.

Word wakker wereld, zou ik zeggen.

Johan zei

woohoo, luie zondag en ik merks ineens een pak nieuwe berichten sinds januari.... nice !

hopelijk alles goed daar,

los v. politieke impasses etc.

mijn vader moet verplicht op pensioen in februari terwijl hij wil blijven werken (en pedagogisch gezien toch beter een schooljaar kan afmaken, maar dat blijkt voor pensioengerechtigde leraars gelijk te staan met het verliezen van hun pensioen tot het volgende jaar),
4-5 ministers bevestigd hebben de afgelopen maanden dat ze in die richting werken maar de nodige wetgeving nog moet gemaakt worden en de minister van onderwijs die op de 1ste schooldag ter plekke was ook al zei dat ze sneller willen zijn dan een aankomende EU richtlijn..

nu maar hopen dat er dit jaar nog een werkende wetgever kan geactiveerd worden..

anyway groetjes uit het oosten, stress as usual, maar zicht op beterschap, bijna iedereen hoopt hier dat het westen weer geen roet in het eten gaat brengen door een double dip recessie... volhouden daar, pays my bills here...

Martijn zei

België zit gevangen in zijn eigen catch 22: het valt uit elkaar vanwege BHV, maar wordt ook bij elkaar gehouden door BHV, want wie moet het krijgen?