zondag 27 oktober 2013Vapourwave dus. Je vraagt je af of het hier om een ruminatie over het kapitalisme en multinational corporations gaat of om de totale, zinloze leegheid die getoonzet wordt, een soort synthboeddhisme, een parfum de meme. Ok, het klinkt beter dan witch house, maar dat stelde ook al niks voor. Opeens lijkt het helemaal niet zo vreemd dat Japanse tieners niet meer aan seks doen. Als dit de soundtrack bij je leven is, heb je in niks meer zin. Het idee "we hebben alles à la minute ter beschikking, maar het interesseerde ons allang niet meer enkele milliseconden nadat we het verlangden". Hierbij kan je alleen nog oplossen of vervliegen. 

(Wat wel opvalt: het is muziek die ook goed klinkt op de speakers van je laptop. Meteen is de hele discussie over geluidskwaliteit van de baan, want ze maken nu ook muziek waarvan het helemaal niet de bedoeling is dat ze goed klinkt. Bij namaak van namaak kan fidelity nooit de bedoeling zijn.)

Vreemder dan vreemd, want ondanks het überdigitale karakter van deze muziek bekruipt je toch ook een zekere paranoïde droefheid. Alsof je door een door iedereen verlaten Beverly Hills rijdt of rondsleffert in een winkelcentrum in Abu Dhabi waar de tijd stilstaat. Als je moet geeuwen terwijl er een nauwelijks merkbare rilling over je rug loopt, is Ballard nooit veraf.

Je stelt je voor dat Roland Barthes toch enkele pijpen meer dan gewoonlijk zou nodig hebben om hier iets zinnigs over te formuleren. Zelfs Baudrillard zou hier verloren in lopen. Het doet ook denken aan het door Bruce Sterling gepropageerde Gulf Futurism van Sophia Al Maria. Wie dit wil begrijpen raad ik Sterlings briljante Zeitgeist aan, een boek waarin Brian Eno het geniale citaat "Not doing the thing that nobody had ever thought of not doing" in de immer ironische mond wordt gelegd.

Hoe meer ik naar deze video kijk/luister, hoe vreemder hij wordt. En dat was toch weer een tijdje geleden.

(Ik constateer bij nalezen dat ik hier alleen in sinueuze - bestaat dat woord? - en discontinue gedachtenkronkels kan over berichten, alsof een lineaire language string hiervoor volkomen ontoereikend is.)

Geen opmerkingen: